Voeding, vacht en gezondheid


Hier ziet u verschillende kopjes staan over de symptomen van slechte voeding, wat uw trouwe hond Wel en Niet mag eten, gezondheid en vacht. 

Uw hond kan dan wel niet praten maar wel laten zien waar hij last van heeft. Let dus goed op uw hond. 


Wat kunnen de symptomen zijn van een slechte voeding:

• Veel scheten laten. (Dit kan komen door dat uw hond voedsel binnen heeft gekregen die erg veel gas vorming veroorzaken).

• Slechte adem. (Dit kan van meerdere oorzaken afkomen. Het kan komen door dat uw hond zijn tanden niet schoon zijn of door dat de hond zijn voeding niet goed kan verteren).

• Tandsteen opbouwen en / of geel-bruine vlekken, Rood gezwollen tandvlees, Bloedend tandvlees of zelfs Tanden die los gaan staan waar door aanraking van de mond gevoelig tot pijnlijk ervaren kan worden. (Dit kan komen door dat uw hond niet de juiste voeding heeft dat afgesteld is op zijn behoeftes, grote en eetlust. Bijvoorbeeld een grote hond heeft grote brokken nodig zo dat hij er goed op kan kouwen). 

• Veel niezen en / of een Loopneus of juist een hele droge korsterige neus. (Dit kan komen door te weinig aan voedingssupplementen waardoor uw hond een te lagen weerstand heeft).

• Gewichtsverlies of juist Gewichtstoenamen in extreme maten. (Dit kan komen door bijvoorbeeld een voedsel allergie, een schildklier probleem, suikerziekte of teveel aan zout in het voer). 

• verlies van eetlust of juis blijven eten. (Dit kan komen door meerdere factoren. Bijvoorbeeld stress, vind het voer niet lekker, blijft een leeg gevoel houden, te weinig voeding in het voer of er wort teveel of te weinig aangeboden).

• rare of gekleurde ontlasting. Zie onderstaande foto.

In dien er een of meerdere symptomen optreden raadpleeg altijd de dierenarts. 

Hun kunnen samen met u kijken naar een goede oplossing en een beter alternatief voer op de behoefte van uw hond.


Wat mogen ze wel en niet te eten krijgen:

Dit mogen honden wel eten

 Groenten:
●Andijvie  ●Alle sla soorten (eikenblad, botersla, veldsla) ●Asperges ●Aardappelen (rauwe aardappel is giftig voor honden, geef het altijd gekookt) ●Bospeen ●Biet ●Bleekselderij ●Bloemkool ●Broccoli (Sommige honden schijnen broccoli niet zo goed te kunnen verdragen. Te veel broccoli kan darm klachten veroorzaken.) ●Broccolispruiten ●Boerenkool ●Chinese kool ●Courgette ●Fenegriek ●Groene kool ●Gember ●Koolraap ●Koolrabi ●Knolselderij ●Knoflook, niet te veel omdat het anders bloedarmoede kan veroorzaken ●Komkommer ●Luzernespruiten ●Linzenspruiten ●Lamsoor ●Landkers ●Peterselie ●Paksoi ●Paardenbloem ●Paksoi ●Pastinaak ●Pompoen ●Peultjes ●Rode kool ●Radijs ●Radijsspruiten ●Raapstelen ●Spruiten ●Spinazie (niet te veel) ●Snijbiet ●Sperziebonen ●Snijbonen ●Schorseneren ●Taugé ●Tuinkers ●Venkel ●Waterkers ●Witlof ●Witte kool ●Wortels ●Zeekraal ●Zoete bataat


Fruit:

(het klokenhuis en de pitjes niet)

●Appel ●Aardbei ●Abrikozen ●Ananas (niet het hart van de ananas) ●Banaan ●Bessen ●Frambozen ●Grapefruit ●Kiwi ●Mango ●Meloen ●Mandarijn ●Papaja ●Perziken ●Peer ●Pruimen ●Sinaasappel


Zaden en noten:
Wanneer je noten en zaden geeft, geef ze dan rauw, niet gebrand, gefrituurd, gerookt enzovoorts.

●Amandel ●Hazelnoten ●Pompoenzaad ●Pijnboom ●Paranoten ●Pecannoten ●Pepita’s ●Sesamzaad ●Zonnebloempitten


Dit mogen honden niet eten

Groenten:
●Prei ●Ui ●Avocado ●Rauwe aardappel ●Champignons en paddenstoelen ●Groenten uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine), kunnen soms zorgen voor jeuk of diarree. Daarnaast wordt nachtschade niet door elke hond goed verdragen ●Geef niet te veel koolsoorten. Dit is niet goed voor de schildklier en geeft darmgassen


Fruit:
●Druiven ●Krenten ●Rozijnen ●Klokhuis van een appel, hierdoor kan blauwzuur ontstaan ●Pitten van steenvruchten (onder andere abrikoos, perziken)


Zaden en noten:

●Macadamianoten ●Walnoten ●Pinda’s zijn moeilijk te verteren ●Geef alle noten rauw, bak ze niet, frituur ze niet en rook ze niet ●Geef alleen noten zonder zout


Overige voeding:

●Zout, dit is uiterst giftig en mag nooit gegeven worden om te braken ●Melk, kaas, yoghurt en andere voeding waar lactose in zit ●Kattenbrokjes, omdat dit te zout is voor honden ●Varkensvlees, honden kunnen de ziekte van Aujeszky krijgen ●Bifiworstjes, vanwege varkensvlees ●Granen en brood, veel honden hebben een granen allergie ●Vlees wat zout is (runderrookvlees, leverworst) ●Chocolade en ander snoep ●De meeste planten zijn giftig ●Slakken zijn giftig wanneer honden ze opeten ●Paracetamol en andere menselijke medicijnen ●Paardenpoep is giftig wanneer het paard ontwormd is.


De Vacht van uw hond:

Een slechte vacht bij honden komt helaas veel voor. Veel minder prettig is het als de vacht ook nog stinkt en dat je het liefst meteen je handen gaat wassen na het aaien van uw hond. Met voeding kun je hier veel aan doen.

 

Waarmee begint u?

(Voorop gesteld dat je hond geen jeuk, kale plekken, eczeem, roodheid of iets in die richting heeft).

De vacht ruikt gewoon niet fris of voelt een beetje muffig aan, dan kan je het beste eerst overstappen op kwalitatief goede voeding. Niet iedere hond kan namelijk minderwaardige- of slechte kwaliteit voeding verdragen. Ook kan het een groot verschil maken tussen de vezelbrok, persbrok of versvlees voeding

 

 

Wat is dan minderwaardige voeding?

Over het algemeen geldt de prijs als een redelijke indicator voor de kwaliteit. Maar goedkoop hoeft niet percee  duurkoop zijn. Bij een dierenspeciaalzaak kan je advies vragen en zie je een ruime keuze. Verse voeding is natuurlijk gezonder dan voeding waar conserveringsmiddelen (BHA, BHT)  en de bovengenoemde stoffen wel in verwerkt zijn.

 

Verandering van voeding

De verandering van voeding kan geleidelijk in 3 dagen gebeuren. Om het resultaat goed te kunnen beoordelen zal je zeker 6 weken achtereen de nieuwe voeding moeten geven. Let daarbij ook op hoeveel en welke snacks of kluifjes je hond, naast het standaard eten, krijgt.

 

Bezoek dierenarts

Als uw hond hierna nog steeds een slechte vacht heeft, zul je naar de dierenarts moeten gaan voor onderzoek. Daar kan gekeken worden of er testen nodig zijn om achter de oorzaak te komen.

Iedere hond is uniek en dus heeft iedere hond andere voeding nodig. 


???Natuurlijk Vlooien en Teken middel???

Dit is wat ik doe?

Ik maak een fles olijfolie van 500ml en doe daar 1 bal knoflook (klein gesneden zo dat het door het gat van de fles past) dit laat ik 1 maand trekken (zonder dop inverband met gisten) en zeef dan de olie zo dat er geen knoflook stukjes meer in zitten (knoflook tenen zelf zijn namelijk niet goed voor honden maar de sap/gist er van is niet schadelijk!) En is het klaar voor gebruik.

-De katten en kleine hondjes tot 5kilo krijgen 2 thee/koffie lepeltjes per week.

-De hondjes van 5 tot 10 kilo geef ik 1 eetlepel per week

-de honden van 10 tot 20kilo 2 eetlepels per week

als je rassen hebt die groter zijn per 10 kilo 1 lepel meer.

Dit doe ik door de maaltijd heen en ze zullen er van smullen❣

Om dat ik 7 honden en 2 katten heb maak ik nieuwe zodra ik aan een fles begin die klaar is voor gebruik

Tevens werkt dit ook lichtelijk tegen andere hongerige reizigers zo als muggen en oorparacieten. En gaat de vacht mooi glimmen?

Dit is een onschadelijk middel voor dier en milieu? en is een preventief advies om het tegen te gaan.