ℹ De pomsky (arctic spits)

?De pomsky (arctic spits)?


Husky, Pomsky, Pomeriaan

Wat is het verschillen tussen de rassen husky, pomsky en pomeriaan?

Dit is gebaseerd op ervaringen van zowel fokkers als houders van deze rassen:

 

De Pomsky is een mooie kruising die begint met de Husky x Pomeranian en dat maakt de F1. De Pomsky is een leergierig en actief ras. Het is een goede combinatie van een sportieve hond met prachtige bouw en een geweldig karakter. ze zijn erg slim en ook erg leergierig. doordat ze zo slim zijn vervelen ze zich ook snel en worden graag bezig gehouden. De Pomsky heeft vele kleuren, groottes en gewichten. Ze worden ook wel toverballen genoemd. De pomsky wordt onderverdeeld in verschillende F generaties. Zoals je kan zien in bijgevoegde schema Worden de pomsky’s ook onderverdeeld met bijvoorbeeld backcross (b) en outcross (x). De backcross waardoor de kleine b achter de F generatie staat. De backcross b staat alleen voor back cross husky of backcross pomeranian. De outcross die aangegeven wordt met de x staat voor Alaska eskimo dog of spits soorten. Met de andere rassen zoals met een spits of eskimo dog worden ook wel arctic spits genoemd. De Pomsky is ontstaan in Amerika rond het jaar 2009. Om dat het geen erkend ras en is nog is het erg lastig om de exacte bron te vermelden wie de eerste fokker was van deze leuke honden. De Pomsky zelf wort nooit erkend mits er een 3de ras in zit.

 

Dit mogen een van de volgende rassen zijn: Pomeranain / Dwerg-klein keeshond / Middenslag keeshond / Grote keeshond / Japanse spits / Shiberise Husky / Alaskan Malamute / Alaskan Eskimo dog / Eskimo dog / Valpino Italiano. De Pomsky wort ook wel een artic spits genoemd als er een 3de ras in zit.

( Bron: MiLou-Dogs / www.milou-dogs.nl )

 


De F-Standaar 

zie pomsky (arctic spits) voorbeeld:

 

Op een stamboom staat vermeld wie de ouders en groot ouders zijn, welke F standaard (F1, F2, F3 of F4), wie de fokker en de koper is. En indien er EPR of FCI stamboom nummers zijn worden deze er in vermeld.